emzirmek her şartta güzel..

20 Kasım 2013 Çarşamba

Gören der ki; anaokuluna değil üniversiteye karar veriyorlar:))

Yüzeyden bir felsefeyle gireyim olaya;zor görünen her olayın çözümü,düğümü aslında çok basittir.sizin karmaşa  ortamında göremediğiniz çözümü,yoldan geçen biri,"şu ipi şurdan çek,açılır o düğüm"demek suretiyle  kolayca çözebilir misal.bizde de durum tam böyle oldu.

Çocuğu 2.5-3 yaşına gelmiş her anne gibi bende ada için anaokulu araştırmaya başladım,aslında annemin evine yakın 3 tane anaokulu oluşu işimi kolaylaştırıyordu çünkü bu 3 seçenek cepte diye düşünüyordum,bunu yanında birde arkadaşlarımdan duyduğum farklı segmentlerde anaokulları vardı ve işte o noktada beynim bulandı,bulandı kendimi bir anda adaya üniversite seçimi yaparmış modunda buldum( tabii ada üniversite çağına gelince beni mi takıcak ne isterse onu okur ama her ana gibi benimde gönlümde yatan bir üniversite ve bölüm var,napıyım ben bir anayım o kadarda olsun yahu) 

Koca kişisi ile bendeniz adanın ileride fransızca eğitim almasını istiyoruz,tabii ada hanım bunu kabul edecek mi,adapte olabilecek mi orası muamma-kaldı ki koca kişisinde ana dil  tadında fransızca olmasına rağmen kendisi ada ile iletişimi bozulur bahanesiyle evde şöyle iki fransızca kelam etmiyor ada ile,ben olsam parçalamıştım fransızcayı valla- neyse o zamana kadar bizim amacımız adanın eğlenebileceği,yeni şeyler öğrenebilceği,mutlu olabileceği bir anaokuluna gitmesiydi.

Ada ile ilgi adaptasyon sorunu çekeceğimi hiç düşünmedim çünkü zaten çok kalabalık,bol bebeli bir ailede büyüyor yani sosyal ortamlara adapte olmakta zorluk çeken bir bebe değil fakat tabii anaokulu olayı farklı bir durum,bir sürü akranı ile aynı ortamda ne yapar pek bilemedim.

5 tam gün anaokulu fikrine açıkcası bırakın adayı ben pek alışamadım o yüzden başlangıçta 3 yarım gün sonrası 5 yarım gün şeklinde ilerlemek istedim seçim yaparken,fakat bu sefer merkezi leventte olan burada da açılan Açı anaokulunu elemek zorunda kaldım çünkü  açı'da 5 yarım gün var ama sabah 08-12 ki bu bize uymaz arkadaş,2 bebeyle ben nasıl çıkayım o saatte yollara,bizim evden çıkmamız ayrı bir macera.

2. Seçenek,caddebostanda ingilizce-türkçe eğitim veren başka bir anaokulu oldu,fakat bahçesi olmayan apartman dairesi şeklinde bir anaokulu beni cezbetmedi açıkçası.

3. Seçenek, dragosta ingilizce-almanca eğitim veren ve çok revaçta bir anaokuluydu,hatta kardeşimin komşusu(eşi alman) sırf bu yüzden dragosa taşınmış( hey allahım diycem fakat kınamıyım yarın öbür gün ben ne yaparım belli olmaz) anaokulu süper fakat hem dragosta olması hemde adanın buna hazır olup olmadığını düşünürken oradan da vargeçtik.
 

Bu arada tabii benim şuursuz beynim fena halde karıştı,orası mı burası mı,ingilizce mi,almanca mı,o mu bu mu derken anam dersin çocuğu üniversiteye gönderiyoruz.bu arada çevremdeki tüm sevgili annelerin tek konusu bu ve herkesin kafası karışık.

Derken derken tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer,kürkçü dükkanıdır diyerek,anneme yakın olan 3 anaokulunu ele aldım, ve sonunda bir tanesinde karar kıldık "elma ağacı anaokulu".iki şubesi olan (suadiye-küçükyalı) şirin bir anaokulu,sahibesi eski bir anaokulu öğretmeni,işin mutfağından geliyor,her sınıfta 2öğretmen var (biri öğretmen,diğeri stajer),büyük bahçeli,yemekleri keni mutfaklarında pişiyor,sinema salonlarında belli zamanlarda çocuklara film seyrettiriliyor ki ada buna bayıldı,istediğim zaman adayı sınıfında görebiliyorum(onun beni görmemesi şartıyla),tabii bence en önemlisi ada öğretmenini seviyor.

Anaokulu seçimi bence çok zor çünkü ilerde çocuk öğrenmek istediği dili,yapmak istediği sporu kendi seçebiliyor ve anne olarak bize düşen en fazla yönlendirmek oluyor,fakat anaokulu öyle değil,sen nereye karar verirsen çocuk kuzu kuzu oraya gidiyor bu da ağır bir sorumluluk çünkü bu yaştaki çocuklar henüz ne tam kendilerini koruyabilecek yaştalar ne de bazen okulda tam olarak anlatacak şuurdalar.
Yani 7 yaşında bir çocuk okulda yaşadıklarını tam olarak ifade edebilir veya kendini savunabilir (en azından akranlarından) fakat 3 yaş için bu çoğu zaman zor (itiraf ediyorum bir ara adayı  anaokuluna göndermekten  vazgeçtim) ama bir şekilde eğitim şart:))

Anne olarak kenim için birşey istiyorsam namerdim:)yeterki ada mutlu olsun,akranı arkadaşları olsun diye tüm çabam:))
                   
       

 Başlangıçta,ada, 3gün 2 saaten fazla kalmadı okulda,öğretmeni adaptasyon acısından en doğrusunun böylesi olduğunu söyledi,yukarı çıkarken "anne sen burada otur beni bekle gitme tamam mı?"diyordu  bana,bende bekledim valla ada söyledi diye değil benim içimin rahat etmesi için öyle yapmam gerekiyordu yani herhangi bir sorun olduğunda adanın hemen bana ulaşabilmesi benim için çok önemliydi,hem adanın güveni sarsılmasın hemde bu ananın yüreği burkulmasın babında:))

Nihayetinde ;

1) anaokulunun anneme yakın olması( benim yetişemediğimde annemin adayı alması açısından)
2)baçesi olması
3)m.e.b e bağlı olması
4)sınıfta 2 eğitmen olması
5)en önemlisi,adanın (şu anda) anaokulunu seviyor olması
6)adaptasyon sürecinin çok uzamaması (eğer uzun süre ada itmek istemeseydi,seçimimde bir hata olduğunu düşünebilirdim)
7)tuvaletlerinin çocuklara uygun olması,arada paravan olması ve eğitmenlerin çocuklara refakat ediyor olması(bu yaşta cinsl kimlikleri oluşuyor)
8)sınıfın kalabalık olmaması
9)okulun tam zamanlı pedagogu olması ve istediğim zaman ulaşabilmem,çocuklarla birebir ilişkide olması
10)mutfafını bile gezmek istedim,valla tekrarlatmadan "tabii"dediler gezdirdiler,bir an tereddüt etseler kafamda soru işaretleri  oluşurdu.
11)eğitmenlerin ve yöneticilerin güler yüzlü ve sabırlı olmaları (belki 1000 kere giitim geldim,aklınıza gelebilecek mantıklı-mamtıksız tüm soruları sordum,gık denediler,bu kadın manyak mı? Diye düşünmişlerse bile belli etmediler :))
12) ingilizce derslerin olması


Gibi sebeplerden seçtim "Elma Ağacı Anaokulu"nu,su an seçimim konusunda herhangi bir "acaba?" Olmadı kafamda ama daha çok yeni başladığı için ada,allah dediğimi yedirtmesin diyorum.

Tabii şu an ada'da anaokulunun şöyle iyi/kötü yansımaları oldu diyebileceğim bir durum yok çünkü henüz çok yeni,ileride  gözlemlediklerimi yazacağım elbette.

Sözün özü;eğitim şart,anaokulu araştırması bir girdap,en güzeli ver en yakın anaokuluna kurtul bu soru işaretlerinden  sayın annemmm:)))



1 yorum:

  1. Face de sayfanı görünce burdan da takibe aldım.bende kreşe gonderecektim ama kardeşi yola çıkınca vaz geçtim, :)) bana da beklerim. here bir de pasta sayfam var, uğrarsan sevinirim takibe alirasan sevinirim, face sayfamdan da takip edebilirsin :))pasta sayfam http://ilknurolmez.blogspot.com/:))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Special design for Ada ve Aras ile Hayat by GeCe