emzirmek her şartta güzel..

11 Şubat 2014 Salı

Soru-cevap (çocuklarımız ve cevabını bulamadığımız sorular)

Anneden gelen soru ;

Merhaba Elif Hanım , 

Oğlum 2,5 yasında , doğduğundan beri sevecen bir çocuktu , yabancılık yapmazdı ,gülücükler sacardı. 


Son 3 -4 aydır istemediği ortamlara girdiğimizde , özellikle ortamda cocuk yoksa cok zorluk yasıyoruz . Gecen gün annemin günü vardı , bir eve gittik kimseyle konuşmadı , hiçbir soruya cevap vermedi , hatta ilk gördüğümüzde gözlerini eliyle kapatıp göğsüme yattı . Eşimin teyzesi ve kızı bize geldiğinde de koltuğun altına saklandı , bir saat sonra alışıp onlarla konuşmaya başladı . 

Ben su anda çalışmıyorum genelde bütün gün evdeyiz . Haftada bir gün anneme bir gün kayınvalideme bir günde dışarı çıkıyoruz . 

Oğlumun böyle yabani davranması beni cok üzüyor . Bu konuyla ilgili neler yapabilirim ? 

Çok teşekkürler 

Yelda 

Uzman Elif Saygın Cevap;


Merhaba Yelda Hanım,

Oğlunuzun utangaç olduğu kanısına varmadan önce, onun ayrılık kaygısının neden olduğu bir dönemden geçiyor olabileceğini göz önünde bulundurun. 


Çınar, etrafındaki yabancılara karşı aniden tepki gösteriyorsa ya da sizi yanında göremeyeceğinden korkuyorsa, muhtemelen ayrılık kaygısı taşıyordur, bu aniden ortaya çıkan bir durumdur ve birçok çocuğun daha hareketli ve bağımsız olmaya başladığı bir zamanda ortaya çıkar.


Ancak bundan farklı bir tablo olduğunu düşünüyorsanız ve Çınar’ın çekingenliğinin belirli bir dönemden daha uzun sürdüğünü hissediyorsanız bir takım tedbirler almanız uygun olabilir.


 İlk olarak  çocuğunuzun içe dönük bir karaktere sahip olma olasılığını her zaman göz önünde bulundurarak, çocuğunuz yanınızdayken onun çekingenliği hakkında diğer insanlarla konuşmamamalı ve işaretleşmemelisiniz. 


Ortamın doğal sürecini onun davranışlarına göre düzenleyerek bu davranışı pekiştirmemelisiniz. 


Ve en önemlisi kendi yaşıtlarıyla bir arada olabileceği ortamlara dahil etmelisiniz. Zorlandığını düşünerek onu grup etkinliklerinden uzak tutmayın. Çınar’ın grupla oynanan oyunlara katılması zaman alabilir, ama bu tür ortamlarda ne kadar çok bulunursa, bir dahaki sefere o kadar rahat hissedecektir. 


Teşekkürler

 

 

Anneden gelen soru ;


Merhaba  

28 aylık kızım var doğduğu günden bu güne kadar uyku problemimiz var şöyle ki
ben yanında olduğum sürece uykumuz devam ediyor benden ayrı uyumuyor ağlıyor kendi odası var odasının kendine ait olduğunu biliyor yatağım var diyor ancak uyumak istemiyor
Çalışan bir anne olarak  sorunu benimde psikolojimi olumsuz etkiliyor
Belirli bir süre daha beraber uyusak  mı? yoksa bir an önce ayırmaya mı çalışmalıyım ilerleyen zamanlarda kendi kendisine odasında uyur mu?
Teşekkürler

Uzman Elif Saygın Cevap ;

 

Merhaba Ayfer Hanım,

Kızınızın kendi yatağında yatması için bir takım düzenlemeler yapılması gerekiyor. İlk olarak onun yatağında birlikte yatarak süreci başlatabilirsiniz.


 Masal anlatarak uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra her ne kadar sizin için zorlayıcı olsa da her uyandığında yanına gidip onu sakinleştirip tekrar uykuya dalmasına yardımcı olmalısınız. Bazen başlangıçta bu süre uzayabilir bu nedenle pes etmemelisiniz. 


Bu süreç de ailelerin kararlı olması çok önemlidir. Eğer bir kez yanınıza gelmesine izin verirseniz kızınız o ihtimali zorlamak için direncinin şiddetini arttıracaktır. Dolayısıyla yatağında yatırmaya karar verdiğinizde  geri adım atmamalısınız. Her uyanıp yanınıza geldiğinde onu yatağına geri götürüp uykuya orda devam etmesini desteklemelisiniz.


 Özellikle sabah kendi yatağında uyanması ‘ben bütün gece burda yattım’ algısını oluşturabilmesi için önemlidir. Ancak hafta sonları sizin yanınıza gelmesiyle ilgili esnek tutumlar sergileyebilirisiniz. Her yatağında yattığı gün için bir ödül tablosu hazırlayarak onu motive edebilirsiniz.


 Bellki kızınız kendi sınırlarını oluşturmakla ilgili sizin tutumlarınıza bağlı bir belirsizlik yaşıyor. Anne babalar olarak çocuklarımızın sınırlarını biz belirlemeliyiz. Unutmayınki çocuklar sınırları sever. 


Teşekkürler

 

 

 

 

Elif Boran Saygın

Uzman Klinik Psikolog

Anlam Psikolojik Danismanlik ve Egitim Merkezi

www.anlam.com.tr

Tel:   0216 348 49 19 pbx

Fax:  0216 348 14 73

Gsm: 0537 241 05 22 

Adres: Bagdat Cad. Egemen Sok. No:22\5 Feneryolu

       



3 yorum:

  1. Merhabalar,
    Harika bilgiler paylaşıyorsunuz. Tüm paylaşımlar, zarifliğiniz ve yardımlarınız için herkes adına ve kendi adıma teşekkürler.
    Bu soru cevap paylaşımlarınız her hafta olacak mı? Soruları buradan iletebilir miyiz acaba? Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    Harika bilgiler paylaşıyorsunuz. Tüm paylaşımlar, zarifliğiniz ve yardımlarınız için herkes adına ve kendi adıma teşekkürler.
    Bu soru cevap paylaşımlarınız her hafta olacak mı? Soruları buradan iletebilir miyiz acaba? Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bu güzel yorumunuz beni çok mutlu etti,çok teşekkürler:))
    Evet uzmanımız her hafta soruları yanıtlayacak annelerimz için,soruları buradan da iletebilirsiniz,adavearaslahayat@gmail.com adresine bana mail atarsanız ben elif hanıma ulaştırıyorum soruları:))
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Special design for Ada ve Aras ile Hayat by GeCe